Skotträdsla – Tips och råd för ditt djur

Skotträdsla är vanligt och många djur blir rädda och stressade av fyrverkerier och smällare. För många hundar, katter och hästar är nyår, påsk och valborg de svåraste tiderna på året. Metoder som medicinering och ljudträning kräver god framförhållning.

Vi hjälper dig gärna med förberedelserna. Under november och december månad kan du boka tid för ”knallkoll” vid många av våra kliniker och sjukhus.

I kollen ingår:

  • Kontroll av hjärta och allmän hälsa.
  • Tips och rådgivning inför nyår – individuella behov för just ditt djur diskuteras.
  • Information om tillgängliga förebyggande tillskott och produkter.
  • Eventuell rekommendation och förskrivning av läkemedel.

Kontakta din närmsta klinik för att höra efter om de erbjuder knallkoll samt för att boka en tid. Har ditt djur en journalförd klinisk undersökning vid någon av våra kliniker under de tre senaste månaderna kan du även diskutera med någon av våra onlineveterinärer som bedömer om förskrivning av läkemedel för ditt djur kan företas. Boka tid här

Allmänna tips & råd vid skotträdsla

  1. Ljudträna hunden i tid genom att gradvis och försiktigt spela upp plötsliga ljud alternativt faktiska smällarljud som hunden kan vänja sig vid.
  2. Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning.
  3. Prova lugnande och tryggande dofter – feromoner. Finns för både hundar och katter hos bl a VetApotek. Finns även för hästar som en doft man smörjer på mulen. För hundar finns till exempel halsband som man sätter på en timme före förväntad stressituation och för katter används doftavgivare.
  4. Stressreducerande läkemedel. Läkemedel på recept ges endast vid behov om annan träning inte har önskad effekt. Vi hjälper gärna till med receptförskrivning om det behövs men detta kräver fysisk undersökning av hunden och kan inte göras utan besök på kliniken. Det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket hunden behöver.
  5. Åk hemifrån. Har du en mycket skotträdd hund kan fyrverkerifritt nyår på något hotell nära en flygplats vara en god idé. Men boka i tid! Konceptet har blivit en succé och vissa hotell har fullt redan i februari.

Sista minuten tips

  • Var lugn, låtsas inte om smällarna eller lek med hunden. Kasta en boll och gör något roligt för att leda iväg tankarna på annat.
  • Gå undan. Gå tillsammans med hunden till ett rum längst in i huset. Kanske badrummet, ett rum med fördragna fönster eller rentav hoppa in i bilen i garaget. Med lite bomull i öronen kan raketljuden dämpas ytterligare. Öva gärna på att stoppa i bomullen i öronen i förväg då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.
  • Bygg en koja. Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.
  • Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårsdygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.
  • Hitta en lugn hundkompis. Det är vanligt att en lugn hunds beteende påverkar en rädd hund.
  • Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Låt katten gömma sig. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem. Tänk också på att även skottsäkra jakthundar kan vara rädda för fyrverkerier.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen