Ryggproblem hos häst – vanligt hos sporthästar

Ryggproblem är vanligt förekommande hos sporthästar. Hästen visar ofta tecken smärta vid beröring av ryggen, obehag vid sadling eller uppsittning och nedsatt prestation. Orsak till ryggsmärta kan vara skador i mjukdelar eller benvävnad i ryggen eller en hälta i ett ben som sekundär smärta i ryggen. Behandling beror på underliggande orsak men inkluderar oftast någon forma av antiinflammatorisk medicin samt fysioterapi.

Ryggproblem – Symtom

  • Hästen visar tecken på smärta från ryggen genom att reagera eller gå undan när man känner över ryggen. Hästen kan även visa obehag vid sadling eller uppsittning.
  • Nedsatt prestation som hos hopphästar kan visa sig genom att de börjar vägra, rusa mot hinder eller får problem med kombinationer. Dressyrhästar kan få problem med små volter, samlande rörelser, sidvärtsrörelser och ryggning. Många hästar med ryggproblem får svårt att hålla en rund tretaktig galopp.
  • Dåligt utvecklad ryggmuskulatur.

 

Ryggproblem kan yttra sig genom att hästen reagerar eller går undan när man känner över ryggen.

När skall jag kontakta veterinär?

  • Om din häst plötsligt visar ändrat beteende och reagerar eller går undan när du känner över ryggen, sadlar eller sitter upp.
  • Om du får problem med vissa övningar eller rörelser som inte tidigare varit något problem.

Utredning

Arbetsgången vid ryggproblem inleds vanligen med en hältutredning som inkluderar klinisk undersökning och rörelsekontroll på både rakt och böjt spår. Ofta utförs även ett ridprov där den ordinarie ryttaren först rider hästen och ibland därefter en beridare. Sadelns passform samt träns och bett kontrolleras.

Ibland läggs bedövningar i ryggen för att lokalisera smärtan. Ofta används röntgen och ultraljud för att ställa diagnos. Ibland görs även en rektal undersökning för att bedöma ländrygg och bäcken inifrån.

Specialisthästsjukhuset i Strömsholm finns även scintigrafi som ger bilder på biologisk aktivitet i benvävnad. Scintigrafi är speciellt användbart när man inte hittar några förändringar på röntgen, men när benvävnadsproblematik trots det misstänks.

Om problemet misstänks vara muskelrelaterat kan blodprov för muskelenzymer och muskelbiopsi tas.

Vad orsakar ryggproblem hos hästar?

Ryggsmärtor och ryggproblem kan vara antingen primära, det vill säga komma direkt från ryggregionen, eller sekundära, komma till följd av ett annat problem till exempel en hälta i ett av bakbenen.

Orsaker till primära ryggproblem kan vara:

  • Muskelsträckning/överansträngning i ryggen
  • Ligamentskada i ryggen
  • Överridande tornutskott (kissing spines)
  • Frakturer eller sprickor i tornutskott eller ryggkotor
  • Problem från en av ryggens facettleder eller diskar

Behandling

Behandling beror på underliggande orsak och om ryggproblemen är primärt i ryggen eller sekundärt till ett annat problem i en annan region.

Antiinflammatorisk medicin
Hästen får ofta antiinflammatorisk medicin genom lokal injektion kring det smärtsamma segmentet i ryggen och/eller som pasta eller pulver som ges i munnen.

Värme
Värme lindrar ofta ryggsmärta. Ställ gärna hästen 30 minuter innan ridpasset under solarium eller värmelampor, vilket hjälper ryggen att slappna av. Använd också gärna ländtäcke under uppvärmningen.

Fysioterapi
En mycket viktig del i behandlingen av alla ryggproblem är fysioterapi. Hos oss arbetar veterinären ofta i nära team med fysioterapeut och kiropraktor. Rehabiliteringsplan kan inkludera stärkande övningar, simning, hjälpmedel så som Equiband, TENS, shockwave, akupunktur mm.

Träningsupplägg
Hästar med ryggproblem behöver oftast vila från det arbete de normalt utför under ryttare. Det är dock ofta en fördel om hästen hålls igång under läkningsprocessen med lättare arbete från marken genom exempelvis tömkörning och promenader för hand.

När det akuta stadiet är över och smärtan är borta är det dags att bygga upp hästens muskulatur. Detta görs genom att rida den i rätt form, klättra, rygga, rida över bommar och i vatten.

Det är mycket viktigt att typ av träning och underlag varieras. Det kan även vara bra om hästen rids av en annan kunnig ryttare då och då. Studier visar att ridskolehästar faktiskt är de som har lägst frekvens av ryggproblem och detta tros beror på att de ofta får varierad träning med olika underlag och ryttare.

Ibland uppkommer ryggproblem i samband med att kravet på hästen har ökat- då kan det vara en god idé att backa ett steg i utbildningen och diskutera ett nytt passande träningsupplägg med tränare.

 

Fysioterapi är en viktig del av behandlingen av ryggproblem.

Se över utrustning

En mycket vanlig orsak till problem i fram för allt ländryggen, är en dåligt tillpassad sadel. Tänk på att unga hästars ryggform ändrar sig allt eftersom de växer och blir starkare av träning. Se därför över unghästens sadel minst en gång årligen. Se även till att hästen har ett passande träns och bett, då problem i munhåla kan ge spänningar i nacke som fortplantar sig till ryggen.

En väl tillpassad sadel är viktigt för en god rygghälsa.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen