Runny nose syndrome sköldpaddor

Läser man olika sköldpaddssidor på internet så stöter man snabbt på förkortningen RNS, som står för runny nose syndrome. Namnet beskriver en vanlig sjukdomsbild som ses hos landsköldpaddor, framför allt de så kallade medelhavs-sköldpaddorna (Testudo hermanni och Testudo graeca) samt rysk stäppsköldpadda (Agrionemys horsfieldii).

Orsaker till runny nose syndrome

I Tyskland forskas det mycket på sjukdomen, och man har kommit fram till att det är framför allt tre vanliga orsaker till problemet, nämligen:

  • Herpesvirus.
  • Mykoplasma, en bakterieliknande organism.
  • Och ett okänt virus kallat X-virus.

Av dessa tre orsaker är herpesvirus den absolut allvarligaste sjukdomen. Dels därför att den orsakar större skada hos djuret, dels därför att den som andra herpesvirusinfektioner inte avläker. Den kan ligga kvar latent i kroppen och bryta ut vid ett senare stadium när immunförsvaret är nedsatt.

Runny nose syndrome orsakat av herpesvirus

Herpesvirus orsakar allvarligast symptom hos Testudo hermanni (grek) och Agrionemys horsfieldii (stäpp). Testudo graeca (iberisk) och Testudo marginata visar vanligen mindre allvarliga symptom och överlever ofta.

Vanliga symptom

  • Vanligast är rinnande näsa, rinnande ögon, samt sår och infektioner i munhålan med ibland tjocka beläggningar på tungan.
  • Ibland ses svullnad längs halsen.
  • Sköldpaddan får svårt att äta och tappar vanligen helt aptiten.
  • Sköldpaddan kan salivera kraftigt på grund av smärta från munnen.
  • Eventuellt flagande hud på huvud och nacke.
  • Slöhet.
  • Biljud från andningsvägarna och tung andning.
  • Dödsfall.

Vanligen drabbas djuret en akut infektion och dör inom 1-2 veckor. Kronisk sjukdom är sällsynt men i vissa ses ospecifika symptom som diarré, kvarstående svårigheter att svälja, eller neurologiska symptom.

Friska smittobärare är vanligt. Det vill säga sköldpaddor som själva inte uppvisar några symptom men som kan smitta andra sköldpaddor de kommer i kontakt med. Det är ännu oklart hur länge virus överlever i miljön.

Förebyggande åtgärder

Den djurägare som har en samling av medelhavssköldpaddor bör definitivt överväga att kontrollera nyförvärv med blodprov för att leta antikroppar mot herpesvirus. En sköldpadda som är positiv på detta prov får räknas som en tänkbar smittspridare även om den själv verkar frisk.

Man bör också tänka på att sköldpaddor bör hållas i små avskilda artegna grupper. Eftersom vissa arter av medelhavssköldpaddor inte alls får så dramatiska symptom är risken stor att dessa kan överföra smitta till känsligare arter.

Oavsett om man testar eller inte så bör man alltid hålla en nyinförskaffad sköldpadda i karantän minst 6 månader!

Behandling

Om man skulle ha oturen att få in viruset bland sina sköldpaddor så kan besättningen behandlas med acyklovir, ett speciellt herpesläkemedel. Vanligen kan man inte räkna med att en sjuk sköldpadda tillfrisknar, utan behandlingen syftar till att skydda övriga sköldpaddor i besättningen.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din sköldpadda blir sjuk.

Skötsel av landsköldpadda »


Landsköldpaddor kan drabbas av runny nose syndrome.

 

 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen