Artikel

Knölar hos hund – Så kan du hitta dem

Cancer Hund Knölar Tumörer

Har du upptäckt en konstig knöl på din hund?
Det behöver inte vara farligt. Men en knöl bör alltid undersökas eftersom den i värsta fall kan vara en cancertumör.

Letar knölar hos hund.

Allt fler hundar behandlas idag för tumörsjukdomar. Våra sällskapsdjur ses alltmer som familjemedlemmar och djurägare vill att svåra sjukdomar ska behandlas.
Djuren blir också allt äldre, vilket gör att risken ökar för att fler får cancer, som ofta är en ålderssjukdom. Dessutom har både kunskapen om hur man behandlar tumörer hos djur ökat och utrustningen blivit alltmer avancerad.

Goda råd om knölar hos hund

 

Eftersom tumörer kan utvecklas i organ i hela kroppen, kan symtomen vara väldigt olika. Gemensamt är att ju tidigare man ställer diagnos, desto bättre är ofta prognosen. Risken är då mindre att tumören spridit sig och sjukdomen är lättare att bota.

Tumörsjukdomar är komplexa och kan uppstå av en rad olika anledningar, till exempel kronisk exponering av solljus, genetiska orsaker, kronisk inflammation eller skada på kroppen. Även hormoner och vissa virusinfektioner kan påverka utveckling av tumörer hos hund.

Ofarliga knölar

Knölar i hundens hud kan bero på mycket annat än cancer, som infektioner eller helt ofarliga ansamlingar av fett.

Cancer

Symtomen på cancer är ofta ospecifika och diffusa. Det kan vara allt från en knöl i huden till krampanfall, trötthet, kräkning, diarré eller hosta. Men dessa är också vanliga symtom på andra sjukdomar och behöver alltså inte betyda att ditt djur drabbats av just cancer. Symtomen ska tas på allvar och du bör ändå kontakta veterinär.

Läs här om hur du kan undersöka din tik för att upptäcka juvertumörer i tid. 

Få hjälp

Om du vill boka en tid för rådgivning eller en undersökning så hittar du din närmaste Evidensia klinik här.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.