Artikel

Kastrera en hanhund – Vad, hur och varför?

Hund Kastrering

Här får du fakta om hur det går till att kastrera en hanhund och hur den kan påverka din vän.

För en del hundägare är det viktigaste att hunden inte ska kunna para sig. Andra vill få bukt med beteenden, revirmarkerande eller stress när tikar i närheten löper. Ta dig tid till att diskutera det ordentligt med en veterinär. Vid beteendeproblem bör man även kontakta duktig hundinstruktör.

Det finns också nackdelar med kastration. Den största baksidan är eventuell övervikt, som kan vara en fara för hundens hälsa. En debatt pågår också i hundvärlden där många ser med oro på att kastrering av friska hundar har ökat.

Kastrera en hanhund har för- och nackdelar.

Kastrera en hanhund – För- och nackdelar

Förutom det uppenbara, att en kastrerad hund inte kan producera valpar, kan kastrering också ge andra effekter. Ibland leder det till förändringar i beteendet, men det är inte en genväg till en mildare hund.

 • Förändringar i beteendet
  Hos hanhundar kan kastrering påverka beteenden som är hormonellt styrda. Till exempel kan aggressivitet mot andra hanhundar minska liksom stress i kontakten med löpande tikar. Urinmarkerandet brukar avta. Man ska dock inte se kastration som ett enklare sätt att få en lugnare hund. Det är bättre att träna sin hund. Men det förekommer att hundägare ställer frågor om kastration till sin veterinär om de har problem med hundens beteende och känner att de har provat allt annat. Då kan kastration komma upp i diskussionen.
 • Mindre risk för prostatabekymmer
  På ålderns höst drabbas kastrerade hundar mindre av prostatabekymmer, som är vanliga hos icke kastrerade hundar.
 • Risk för övervikt
  En nackdel med att kastrera en hanhund är risken för att den ska bli överviktig. Hormonförändringen efter kastrationen gör att ämnesomsättningen minskar och att hundens aptit ökar. Man bör dra ner på fodret efter kastration och förstås öka på motionen. Extra kilon och höga blodfetter kan leda till vällevnadssjukdomar, som problem med kärl och hjärta. Det vanligaste problemet är dock att en överviktig hund kan få diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder.
  Läs mer om övervikt här.
 • Risk för inkontinens
  Kastrering kan ge urininkontinens.
 • Kastrering vid sjukdom
  För vissa sjukdomar ingår kastration som behandling. Till exempel vid vissa tumörsjukdomar, bekymmer med prostatan och brock, sjukdomar som underhålls av könshormonet testosteron.

Kastrering – Så går det till

Kastrerade hanhundar och utställning

Att kastrera friska hundar blev tillåtet 1988 i Sverige. Eftersom det tidigare var förbjudet har kastreringarna ökat sedan dess. Av oro över hur detta påverkar våra hundars mentalitet vid utställning och avkommebedömningar har Svenska Kennelklubben från och med den 1 januari 2017 infört förbud att ställa ut hanhundar som är kastrerade.

Vill du boka en tid för rådgivning så kan du göra det hos en av våra kliniker.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.