Artikel

Kastration

Gnagare Hund Kanin Katt

Kastration av sällskapsdjur. Det finns flera orsaker till att ibland överväga kastration av sitt husdjur. Bland annat hälsoeffekter.

Varför ska man kastrera?

Hondjur hos många av våra sällskapsdjur, till exempel hundar, katter och råttor kan få problem med juvertumörer. Den risken minskar väsentligt om djuren kastreras. Särskilt om kastrationen sker tidigt.

Kastrering av tikar och honkatter eliminerar risken för livmoderinflammation och tumörer i och på äggstockarna. Även för hanhundar och hankatter finns fördelar med att välja kastration. Urinmarkerandet brukar minska hos båda. Hanhundar blir mindre stressade i umgänget med löpande tikar. Och både hanhundar och hankatter brukar bli lugnare.

Det finns fördelar med kastration hos båda könen även när det gäller kaniner. Hankaniner kan inte få testikelcancer efter kastrering. Honkaniner slipper risk för livmodercancer.

Vuxna honmarsvin får så gott som alltid cystor på äggstockarna. Vid kastrering opereras äggstockarna bort och sjukdomsproblem på grund av äggstockscystor försvinner.

Nedan finner du artiklar med mer information kring kastration av respektive djur.

Hund – tik » 
Hund – hane »

Katt – hona »
Katt – hane »

Kanin »

Marsvin »

Tamråtta »

Även andra små gnagare och illrar kan ha fördelar av att kastreras.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig med kastration av ditt djur.

Veterinär utför kastration i operationssal.
Att låta kastrera sitt sällskapsdjur kan ge goda hälsoeffekter.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.