Fukteksem eller ”hotspots” hos hund

Fukteksem eller ”hotspots” hos hund är ett fuktande eksem med sekret som orsakar en ytlig hudinfektion. Ett fukteksem kan misstas för ett sår eftersom det blir som en skorpa av hoptorkat och kladdigt sekret. Den här typen av fuktande eksem kan sprida sig explosionsartat. Från ett litet område till ett stort område på en dag. Här får du läsa mer om orsaker, symtom och hur behandling går till.
Inte akut Inte akut

Inte akut

Avvakta 1-2 dagar. Ser du ingen förbättring, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Fukteksem innebär att huden är ytligt infekterad men utan perforerande sår. Det börjar med att hunden kliar sig, huden vätskar sig, vätskan irriterar huden omkring, det kliar mer och eksemet sprider sig.

Hotspots är vanligast på sommarhalvåret, särskilt hos hundar med varm, tät päls. Badvatten kan reta en känslig hud.

Hotspots är vanligast på sommarhalvåret när det är varmt och bakterier har lättare att växa till. Särskilt drabbade är hundar med varm, tät päls. Badvatten, men även pollen, kan reta en känslig hud.
Pälslag spelar in ifall man har en hund som ofta drabbas av hotspots, men det kan även finnas en underliggande allergi. Då har hunden sämre motståndskraft. Allergi kan orsaka klåda och när hunden kliar sig kan huden skadas och ett fuktande eksem bildas.

Så kan du förebygga fukteksem/hotspots

Fukteksemen är vanligare sommartid. Det är svårt att ange orsaken till varför en hund drabbas. Om du har en hund som älskar att bada, bör du vara noga med att skölja ur pälsen med rent vatten och torka hunden väl efteråt så att hunden inte går med fuktig päls. En långhårig hund kan klippas ner över sommaren, det underlättar både hundens värmereglering och gör att pälsen torkar fortare efter bad.

Hotspots börjar ofta som små, vätskande eksem som snabbt växer sig stora. Det är viktigt att raka rent en stor yta runt det drabbade området för att hålla det torrt samt upptäcka små eksem som ännu inte vuxit sig stora. 

Behandling vid fukteksem

Eftersom fukteksemen har ett snabbt förlopp är det bra att börja behandla så snabbt som möjligt.
Om din hund drabbas av hotspot, gör så här:

  • Undersök huden.
  • Klipp eller raka rent in på frisk hud. Observera att vissa hundar kan ha mycket ont.
  • Tvätta med tvål och vatten samt behandla med klorhexidinspray/mousse.
  • Man kan även smörja på klådhämmande substanser, till exempel klådstillande gel eller medcinsk honungssalva.
  • Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage.
  • Kontakta veterinär.

Behöver jag söka hjälp om jag misstänker hotspots?

  • Ja, om fukteksemet gör väldigt ont och är svårt att behandla hemma.
  • Ja, om fukteksemet är stort och blir större trots att man rakat ner och tvättat med klorhexidinlösning eller liknande.

Vad gör veterinären vid fukteksem hos hund?

Veterinären kan ge smärtstillande för att du ska kunna genomföra behandling utan onödigt lidande för hunden.
Om hunden får återkommande hudinfektioner kan det ha en allergisk grundorsak som i så fall behöver utredas.

Ibland är hunden så besvärad av sitt eksem att den behöver få lugnande och smärtlindrande för att veterinären ska kunna raka bort pälsen.

Om du vill boka en tid för rådgivning eller undersökning så hittar du din närmaste Evidensiaklinik här. Du kan även få råd och hjälp via videomöte med veterinär i mobilen - boka här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen