Förbered inför fölningen

När det är dags för fölning finns det en del förberedelser man bör göra. Stoet ska må så bra som möjligt och vara i stånd till att föda ett föl, boxen där stoet ska föda bör vara anpassat efter henne och hon bör vara både vaccinerad och avmaskad. Glöm inte att förbereda dig själv också!

Utfodring och motion

Ston ska vara i lagom hull inför fölningen. De flesta ston behöver extra kraftfoder under de sista 3 dräktighetsmånaderna då fostret växer snabbt. Om man använder kommersiella kraftfoder behövs inga tillskott, men om man använder egenproducerat foder kan tillskott med E-vitamin och selen bli aktuellt. De flesta ston klarar och mår bra av lätt motion fram till sista månaden. Mycket utevistelse i hage är bra ända fram till fölningen.

Uppstallning

Det högdräktiga stoet bör befinna sig i det stall där fölningen ska ske minst en månad innan beräknad fölning för att hon ska kunna etablera ett adekvat immunförsvar mot de organismer som finns i miljön. Avelsston behöver lugn och ro och ska helst föla i hemmiljö. Fölboxen bör vara ljus, rymlig (minst 4×4 m2), väl rengjord och så dammfri som möjligt. Det är inte är tillåtet att transportera ett dräktigt sto mindre än 35 dygn innan beräknad fölning (förutom akut transport till veterinär i samband med sjukdom).

Det bästa är om dräktiga ston hålls avskilda från tävlingshästar och att nya hästar hålls i karantän några veckor innan de släpps in i besättningen för att minska risken för smittsamma sjukdomar.

Stoet ska föla i en trygg och ren miljö för att fölet ska få så bra start som möjligt.

Vaccination

Stoet, som bör vara vaccinerad mot stelkramp och influensa sedan tidigare, bör få en boosterdos 4-6 veckor innan beräknad fölning. Detta gör att råmjölken kommer att innehålla höga halter antikroppar och fölet får ett optimalt skydd under sin första livstid.

Det finns ett vaccin mot virusabort tillgängligt på licens. Det krävs upprepade vaccinationer tidigare i dräktigheten och vaccinet ger inte 100 % skydd mot abort. Kontakta oss så hjälper vi er med rekommendationer.

Avmaskning

Träckprov och avmaskning av dräktiga ston ska ske enligt besättningens vanliga program. På stora stuteri där fölmask är ett dokumenterat problem kan avmaskning med ivermektinpreparat mot fölmask dagen efter fölningen vara aktuellt.

Förbered dig själv inför fölningen

Kunskap och övervakning

Läs på om hur en normal fölning går till och hur det nyfödda fölet ska bete sig. Vikten av att fölningen övervakas kan inte nog betonas. I de allra flesta fall klarar stona förlossningen själv och ska inte störas, men ibland krävs att djurägaren agerar. Enkla saker som att fosterhinnorna som täcker andningsvägarna kan orsaka ett förlorat föl, men är lätt avhjälpt om djurägaren är närvarande. Vid allvarligare problem måste stoet omgående under veterinärvård för bästa möjliga utgång, och igen förutsätter det att djurägaren är närvarande och reagerar.

Veterinärkontakt och transport

Etablera kontakt med veterinär i god tid före beräknad fölning så att ni vet vem ni ska ringa vid behov. Se till att ha lämplig transport för sto och föl tillgänglig ifall ni måste åka iväg till djursjukhus akut. För säker transport behövs ett separat utrymme för fölet med skiljevägg mot stoet så att hon inte kan trampa på fölet. Det är däremot bra om stoet har möjlighet att nosa på fölet. Enligt Jordbruksverkets regler ska fölet ha minst 1,4 m2 yta i transporten.
Sjuka föl kyls snabbt ner i en kall transport. Strö ordentligt med halm och ha täcken att lägga på fölet.

Ekonomi

Kontrollera försäkringar för sto och föl så att ni vet vad ni har i veterinärvård och livvärde på såväl stoet som det väntade fölet. När komplikationer uppstår vid fölningen är det inte ovanligt att både sto och föl kräver veterinärvård. Om det krävs operation eller intensivvård kan det bli kostsamt. Det är bra att ha funderat igenom sin ekonomi redan innan fölningen, och vägt in både ekonomiska och känslomässiga aspekter på vad som ska göras ifall det uppstår problem.

Fölningar sker ofta på natten och då kan det vara ovärderligt att redan ha en nappflaska och stomjölksersättning hemma om behovet skulle uppstå.

Bra saker att ha hemma inför fölningen

  • Steril natriumklorid och kompresser för sårvård
  • Bandagematerial
  • Klorhexidinlösning 0,5 % för navelvård
  • Lavemang t.ex. Microlax ®
  • Steril sax, steril plastklämma och handskar ifall ni måste öppna fosterhinnor eller klippa navelsträngen
  • Nappflaska och napp som passar föl
  • Stomjölksersättning till första dygnet – ifall stoet av någon anledning inte har någon mjölk
  • Termometer
  • Rena handdukar
  • Tillgång till tvål och tempererat vatten i handfat eller rena spannar
  • Täcke för att undvika nedkylning av ett sjukt föl.

Fryst råmjölk är bra att ha ifall stoet inte skulle ha råmjölk, men svårt att ha tillgång till om man inte har stort stuteri. Om ni misstänker att stoet inte har råmjölk eller att fölet inte får i sig det, kontakta oss omgående, eftersom råmjölken är livsviktig för det nyfödda fölet.

På Djurvårdguiden har vi samlat artiklar om fölningar och problem som kan uppstå hos sto och föl

Vi hoppas dessa artiklar ska kunna hjälpa er när ni söker information. Tveka dock inte att kontakta oss för rådfrågning. Att läsa artiklar på nätet är bra, men det är bara en bråkdel av allt som måste vägas in i varje enskilt fall. Vår personal har stor erfarenhet och kan hjälpa er på ett helt annat sätt, så varmt välkomna att höra av er om ni har funderingar.

Våra djursjukhus och kliniker är väl förberedda för att hjälpa er med frågor eller vård i de fall det skulle behövas. Läs gärna mer om en av våra stora fölavdelningar här.

Tidsparametrar vid normal fölning
Den livsviktiga råmjölken 
Ta hand om sto och föl efter fölningen
Vanliga sjukdomar hos nyfödda föl 
Ta hand om ett moderlöst föl
Medfödda defekter på föl
Hälsoundersökning föl
Smittskydd för dräktiga ston
Kastning (abort) hos häst
Livmoderomvridning
Fång hos högdräktiga ston
Traumatiska förlossningsskador på häst
 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen