Valpens hälsa – Tips och råd inför en härlig tid

Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar!

Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en hundvalp hemma kan det vara bra att fräscha upp kunskaperna eller lära dig det viktigaste om hundens hälsa, skötsel och de risker som finns.

För att få den där riktigt fina kompisen behöver du också lägga extra mycket tid och kärlek under det första året. Då får du en hund som är trevlig och skänker glädje resten av livet.

En bra start är förstås att läsa ett par böcker om hundens behov. Här får du veta mer om hälsa, friskvård, sjukdomar, skador och risker för just valpar.

Du får hämta valpen tidigast när den är åtta veckor. Innan dess behöver den mamman och syskonen för att lära sig hundens beteende.

Vaccinering av valp

När du får hem valpen ska den vara id-märkt, avmaskad och grundvaccinerad.
Vaccinering av hundvalp »

Avmaskning av valp

Spolmask är den parasit som förekommer oftast hos hundvalpar. Efter uppfödarens avmaskning bör din valp avmaskas vid behov. Rådgör gärna med veterinär om du misstänker mask. Om din hund kommer från ett annat land ska du ta reda på vilka typer av mask, parasiter och andra sjukdomar som är aktuella att skydda mot.

Försäkring
Se till att du har din hund försäkrad från och med den dag som du köper den.

Skapa trygghet för valpen
Den första tiden ska du inte lämna valpen utan vara nära och umgås för att få en bra relation. Räkna med att lägga mycket tid på hundens utveckling under hela det första året, så skapar du en bra grund för framtiden.

Foder
Välj ett bra torrfoder anpassat till unga, växande hundar. Håll koll på vikten, även en valp kan bli överviktig. Ta små bitar foder från dygnsransonen och ge hunden som belöning.

Motion och utveckling
En liten valp ska inte motioneras hårt men behöver träning och lek. Valpens hjärna vill ofta mer än vad kroppen klarar, men för mycket rörelse kan ge framtida hälsoproblem. Ofta visar valpen när den inte orkar mer. Vänj valpen vid att umgås med andra hundar och människor. Det är också bra att träna på att åka buss och tunnelbana eller göra ett besök i djurklinikens väntrum. Gå gärna en hundkurs.

Sömn och vila
Valpar behöver vila mycket och ska ha en egen bädd eller plats där den alltid har lugn och ro. Det är viktigt att låta den återhämta sig efter en aktivitet. Sömn är en del av valpens utveckling.

Säkra ditt hem
Plocka bort småsaker som legobitar, mynt och strumpor. Ta bort giftiga växter som lilja, klätterkalla, julstjärna och prickblad. Förvara rengöringsmedel och mediciner säkert. Fäst sladdarna vid väggen eller täck över dem. Dra ur kontakterna när sladdarna inte används. Stoppa valpen från att ta sig ut på balkongen med dörrstängare eller barngrind. Se upp med giftiga växter i trädgården, säkra soptunna och soppåsar. Städa upp spill av kemikalier och målarfärger i bodar och garage. Har du pool, ska den vara övertäckt när du inte har uppsikt över den. Läs mer om förgiftningar här.

Att få hundvalpen rumsren
Grundregeln när du ska få valpen rumsren är att ge beröm. Att ”fya” fungerar inte. Ta ut hunden när den ätit eller lekt och beröm den när den kissar på rätt ställe. Det kan ta ett halvår men kan också gå fortare att få hunden rumsren.

Den dagliga skötseln

Vänj valpen vid att du handskas med den. Gå igenom pälsen varje dag, kläm och känn på kropp, ben och tassar. Tänk på att inte ha bråttom när du pysslar om hunden utan gör det till en lugn och mysig stund.

  • Päls
    Vänj valpen vid att badas och borstas. En frisk hund kan normalt badas en gång i månaden. Hundar med mycket päls behöver regelbunden vård. Borsta och karda är ett måste. Tovor samlar smuts som ger en grogrund för hudirritation.
  • Öron
    Ta för vana att kolla valpens öron. Öronen ska vara rena, ha en jämn blek färg och inte innehålla sekret. Särskilt hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum. Använd ett milt öronrengöringsmedel och torka av ytterörat med lite bomull eller en kompress.
  • Mun/tänder
    Borsta valpens tänder, det förebygger tandproblem i framtiden. Använd hundtandkräm, tandkräm för människor innehåller fluor och ibland även xylitol och ska inte användas till hund. Det räcker inte att borsta en gång i veckan, det ska helst göras varje dag.
  • Tassar och klor
    Gör hunden van vid att du tar på tassarna, så blir det lättare att klippa klorna. Hur ofta de ska klippas beror på vilken miljö hunden vistas i och hur mycket aktivitet den får. Varannan till var tredje vecka är lämpligt för de flesta hundar.
  • Temp och allmäntillstånd
    Kontrollera valpens kroppstemperatur när den är frisk och lugn. Normal temperatur är 38-39 grader. Ju mer du kan och vet om hundens normala fysik, beteende och anatomi, desto lättare är det att reagera när något inte stämmer.
  • Sjukdom, skador och risker
    Normalt behöver du inte ta din valp till en veterinär. Men är den hängig, haltar, har feber, klåda eller kräks och har diarré, kontakta din djurklinik. Liksom förstås om valpen fått bitsår, skärsår eller skadat sig på annat sätt. Hundar undersöker gärna saker med munnen och vissa valpar tuggar på allt. Allt för ofta opereras valpar som fått i sig föremål som sedan fastnat i tarmen. Vid 4-5 månaders ålder tappar de mjölktänderna och kan bli extra ”tuggiga”.
  • Förgiftning
    Hundar tål inte lök, salt mat och choklad - ju högre halt av kakao desto farligare. Att få i sig glykol, medicin eller rengöringsmedel kan vara livshotande. Vissa växter är också giftiga för hunden. Om hunden blir huggormsbiten är läget akut. Åk omgående till närmsta djursjukhus.
  • Klåda
    Om valpen kliar sig väldigt mycket kan det vara tecken på hudproblem som exempelvis kan vara orsakat av parasit. Kontakta din djurklinik vid klåda.
  • Kräkning eller diarré
    Tänk på att valpar är känsligare för uttorkning än vuxna hundar. Om din valp kräks eller har diarré, vänta inte med att kontakta veterinär.
  • Avelsfel
    En del hundar kan drabbas av speciella rasbundna sjukdomar och problem. För dem finns det särskilda kontroller hunden kan gå igenom, som till exempel röntgen av leder, ögonlysning och annat. Kolla med din uppfödare eller rasklubb.

Valpens apotek

Gör i ordning en egen necessär för hunden med till exempel följande innehåll:

  • Klotång
  • Fästingplockare
  • Första-hjälpen-kit
  • Bomull, koksaltlösning
  • Febertermometer
  • Gasbinda
  • Kompresser
  • Kirurgtejp
  • Sax
  • Medicinsk honungssalva för sårvård

Checklista – en frisk hund har:

  • Klara, glänsande ögon utan sekret
  • Fuktig och sval nos utan sekret
  • Andedräkt som inte luktar illa
  • Rosa tandkött och vita, rena tänder
  • Rena och luktfria öron
  • Päls med glans

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen