Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Algförgiftning hos hund

Algförgiftning hos hund är ganska vanligt. Varje år drabbas hundar i samband med att de får i sig förgiftat vatten, och en del blir riktigt sjuka. Algförgiftning är potentiellt dödligt för hundar.

Vad är algblomning?

Det vi ofta kallar blågröna alger, cyanobakterier, bildar farliga gifter. Gifterna är farliga för både djur och människa, men oftast drabbas små barn och hundar av förgiftning då de lättare råkar ”få i sig” vattnet. Efter synlig blomning sjunker algerna till botten, men kan dröja sig kvar under ytan några dagar.

 

Varje år drabbas hundar av algförgiftning när de får i sig vatten i samband med algblomning.

Algförgiftning hos hund – förebygg

För att undvika att din hund blir drabbad – tänk på att inte hoppa i där vattnet ser grumligt ut. Kom ihåg att skölja av din hunds päls i rent vatten efter badet och förhindra att hunden dricker av sjövattnet om det ser misstänkt ut.

När söker jag hjälp?

Symtom på algförgiftning är bland annat darrningar, kräkningar och problem med balans. Om du varit på stranden där du misstänker att vattnet blommat och din hund får symtom så kan det vara bråttom. Tveka inte att sätta dig i bilen, kontakta veterinär och berätta att du är på väg. Nästa steg kan vara kramper och sedan kan tillståndet förvärras ganska fort. Men de flesta hundar går att rädda om de får veterinärbehandling i tid.

Vad gör veterinären?

Så här går undersökningen till:

  • Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
    – Vad och hur mycket du misstänker att din hund fått i sig.
    – Hur länge symtomen pågått.
    – Om hunden haft problem tidigare.
  • Veterinären undersöker hunden och dess hud.
  • Utifrån vad veterinären misstänker att felet är, tas blod och urinprover.
  • En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.
  • En eventuell behandlingsplan läggs upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.

 

Algförgiftning hos hund – behandling

Beroende på förgiftningens art och de skador förgiftningen orsakat sätts behandling in. Det kan handla om att försöka få ut ämnet genom kräkning, att ge hunden dropp för att spola rent. I vissa fall kan vi ge aktivt kol i tablettform eller genom vätska. Vid kraftig förgiftning kan din hund skrivas in. Om lång tid gått sedan förgiftningen behandlar man hunden utifrån symtom och utifrån de organ som skadats, oftast med dropp ibland medicin. En del hundar får motgift mot de ämnen som den fått i sig.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen