Artikel

Lämna inte din hund i bilen – den blir varmare än du tror

Nu när sommarvärmen är här i stora delar av Sverige finns det en viktig sak att tänka på: lämna aldrig ditt djur i bilen! Värmen stiger snabbt upp till livsfarlig temperatur och varje år drabbas många hundar av värmeslag för att de lämnats kvar i bilen utan uppsikt.

Djur i bilen. Temperaturskala.Det behövs inte så höga temperaturer ute för att det ska bli varmt i en parkerad bil. Står solen på blir temperaturen i fordonet redan efter en kort stund så hög att hunden lider av den och detta oavsett om någon eller några rutor lämnats öppna. Luftcirkulationen blir ändå otillräcklig och temperaturen alldeles för hög.

Du får inte lämna hund eller katt utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen där inne går över +25°C eller under -5°C.

Större risk för vissa hundar

  • Hundar med tjock päls.
  • Överviktiga hundar.
  • Äldre hundar.
  • Hundar med andningsproblem.
  • Hundar med “platta” nosar, så kallade brachycefala hundar. De har svårt att flåsa effektivt på grund av sina trånga andningsvägar. De kan få värmeslag även vid lägre temperaturer och vid lägre ansträngning.
  • Hundar med hjärtproblem.
  • Hundar med lungproblem.

För att undvika skador och tragiska dödsfall, lämna aldrig hunden i bilen varma dagar. Försök få tag i ägaren om du ser en hund som mår dåligt i en bil. Registreringsnumret kan hjälpa dig. Om det misslyckas, ring till polisen. Ju tidigare hunden får hjälp desto större chans har den att överleva. Om det krävs ska du krossa rutan och ta ut hunden, men ring polisen först.

Lämnas hunden i bilen när det riskerar att bli över 25 grader bryter man mot Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelse.

Så njut av värme utomhus, men tänk på att bilen blir varmare än du tror, även under mulna dagar.
Om du ska resa med hunden i sommar kan även åksjuka och bilrädsla skapa problem. Läs mer här.

Djur i bilen. Temperaturskala.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.