Artikel

Nu grönskar det – bra saker att tänka på inför sommarbete

Avmaskning Sommarbete

Nu är det dags för många av våra hästar att släppas i sommarhagar eller på sommarbete! Det finns en del att tänka på som djurägare under denna tiden på året- vi tipsar:

Avmaskning

Hur ligger det till med din hästs parasit status? Det bästa är att ta träckprover på vuxna hästar innan de släpps ut i nya hagar och avmaska de som behöver. Unghästar behöver oftast avmaskas oavsett träckprovsvar.

Gräset

Nyttigt men bör introduceras stegvis. Beta hästen en stund varje dag veckorna innan den släpps i gräshage. Gräset är kraftigt på vår/försommar och kan vid stort plötsligt intag ge fång.

Giftiga växter

Gå igenom hagen och titta efter giftiga växter innan hästarna släpps ut. Växter så som kabbeleka, sprängört, idegran och skelört är giftiga för hästar. Idegran och sprängört är dödliga för hästar även i små doser. Andra arter som är giftiga vid större mängder är bla. smörblommor, ekollon, stånds och åkerfräken.

Staket

Hur är det egentligen med staketen? Se över dessa innan hästarna släpps ut. Gå igenom alla längder och laga vid behov- detta kommer förebygga många skador under sommaren! Se till att eventuellt elaggregat fungerar.

Vatten

Finns det tillgång till friskt dricksvatten dygnet runt i hagen? Detta är extra viktigt på sommaren då det är varmt och endel hästar går ute dygnet runt. Skura ur och förbered vattenkärl.

Salt

Se till att hästen har saltsten i hagen.

Rangordning

Vem skall gå med vem? Det bästa är om hästar släpps ihop med kompisar som känner sedan innan. Oftast är det lugnare om ston går för sig och valacker för sig- dock kan det fungera att blanda ston och valacker i endel fall. Se till att det finns gott om plats i hagen om hästar släpps ihop som inte känner varandra sedan innan.

Insekter

Håll borta det som bits! Insektssäsongen startar då temperaturen stiger. Många hästar får allergiska reaktioner och irritationer från bitande insekter. Se till att hästen skyddas från detta genom flugtäcke och flugspray. Hagar med fläktande vind och som ligger långt från stillastående vatten brukar vara mer förskonade från insekter. Kontrollera hästen dagligen för fästingar.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.