Artikel

Få bukt med övervikt hos din hund eller katt – med rätt kost och motion

Övervikt – så gör du för att banta ditt djur

Övervikt är en energitjuv. Om din hund eller katt verkar gammal och slö är det en god idé att se över vikten.

Ett första steg kan vara att fråga efter kostrådgivning på sin djurklinik. Många djurkliniker har även viktminskningsprogram med uppföljning varje månad. Vid en första träff brukar kosten vara ett samtalsämne. Det är vanligt att byta till ett specialfoder, men fodret i sig är oftast inte det största problemet. Det är vanligt att vi djurägare i all välmening ger våra husdjur för mycket mat och mat vid bordet.

Dessutom behövs oftast mer motion. Om man tycker att det är svårt att komma igång kan man komma och frisksimma på en rehabavdelning med bassäng eller vattentrask. På sommaren finns havet och sjön. Ett tips är att engagera hela familjen i motionen och hjälpas åt.

Kom ihåg att motion är viktigt även för katter, inte minst för innekatter.

Håll koll efter kastreringen

När man kastrerar sin hund eller katt gäller det att vara extra uppmärksam på vikten.  Ett-två kilo kan göra stor skillnad för en hund. Om man får ner vikten får djuret oftast mer energi och rörelseglädje.

Man hör ibland att kastrerade katter blir slöare, men många gånger har det ett samband med vikten.

Byt ut godiset

Om du vill behålla rutinen med att ge ”sista biten av mackan” för att det är en viktig sak för er – byt ur mackan mot foderkulor. Oftast går det hem. Du kan även prova med en bit rå morot. Vill du absolut ge godis så finns lågkalorigodis från flera foderleverantörer.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.