Artikel

Gör en insats för de vilda djuren – låt övergivna djurungar vara

Så här års hittar många vad de tror är övergivna djurungar ute i naturen. En del tar med sig upphittade djurungar till veterinären, men här kommer en vädjan om att låta bli. Ta inte hand om vilda djurungar, även om de ser ut att vara ensamma och övergivna. Föräldrarna finns oftast i närheten utan att visa sig. Behöver djurungen flyttas till en säkrare plats kan du göra det. Det är en myt att djurmamman inte tar hand om en unge som luktar människa.

Om du hittar ett skadat vilt djur

Kontakta i första hand den lokala viltjouren om du hittar ett djur som är skadat eller en unge vars mamma är död eller skadad. Kom ihåg att vilda djur inte är husdjur och du får inte hålla ett vilt djur instängt i mer än två dygn, även om det gäller vård. Efter 48 timmar ska djuret släppas fritt eller överlämnas till en godkänd viltrehabiliterare. Inte heller veterinären får hålla ett vilt djur i fångenskap för behandling i mer än 48 timmar.

En sak som är bra att tänka på är att för ett vilt djur är i princip all hantering negativ, vilket gör att man oftare avstår från att behandla skador än vad man gör med tama husdjur som är vana vid människor. Behandling kan också vara mycket kostsam och när det gäller vilda djur är det inte självklart vem som står för dessa kostnader. Om man rehabiliterar ett skadat vilt djur är målet alltid att det ska kunna släppas tillbaka ut i det fria. Hur sorgligt det än är så kan det bästa för djuret vara att låta avliva det. En veterinär värnar alla djurs rätt att slippa onödigt lidande och därför kan en veterinär oftast hjälpa till med ett barmhärtigt avslut.

 

Källa: Veterinären och det vilda, Svensk veterinärtidning, nummer 2 2017

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.