Artikel

Se upp när det är halt – välj broddar till hästen efter halkrisk

broddar halkrisk snösula

Välj rätt antal broddar

Om hästen halkar kan det få förödande konsekvenser, därför kan det vara bra att välja broddantal efter halkrisken. Om hästen rids mycket ute på hala underlag, eller om det brukar bli isgata i hagen kan fyra broddar vara nödvändigt. Annars är två broddar att rekommendera eftersom hoven får en naturligare och mer skonsam glidning i steget och risken för broddtramp minskar.

Om hästen trampar sig själv med broddarna är det viktigt att göra rent noga och lägga ett bra bandage. Infektionsrisken är stor eftersom såret är nära jord och gödsel. Skadorna må vara små, men kan ändå vara smärtsamma för hästen. Var uppmärksam, kontrollera stelkrampskyddet och kontakta veterinär om du är osäker.

En annan fråga är: Snösula eller inte?

Om du brukar rida ute med din häst och den ofta får snöstyltor och snubblar är snösulor bra. Men om detta inte är något problem är det bättre utan, eftersom snösulor innebär större risk för hovbölder och röta.

Har du frågor om din häst?  Kontakta närmaste veterinär.

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.