Artikel

Juvertumör – Undersök din tik för att upptäcka i tid

Cancer Knölar

Allt fler tikar drabbas av bröstcancer/juvertumör och fallen blir fler i takt med att många hundar lever längre. En gång i månaden bör du därför känna igenom din tik, gärna ännu oftare. Upptäcks en knöl eller misstanke om cancer bör du höra av dig till veterinär.

Ju snabbare man upptäcker juvertumör desto bättre.

Utvecklingen går snabbt, behandlingsmetoderna blir bättre och vi botar fler cancerpatienter idag än någonsin. Om man kan upptäcka tumörer så tidigt som möjligt är prognosen bättre.

En studie visar att ca 45 % av alla hundar över 10 år dör av cancer. Bland hundar drabbas drygt 25 procent av alla tikar av juvertumörer. Det är hondjur som drabbas mest och därför uppmanas ägare att regelbundet undersöka sina katthonor och tikar.

– Vi är generellt duktiga på att ta cytologi prover för att ta reda på om knölar och förändringar i juver är tumörer, vilken typ av cancer det gäller och om kirurgi eller annan behandling är aktuell, säger Annika Tranaeus Rowe, verksamhetsansvarig EVMF, leg. vet. med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar.

Undersök din hund regelbundet!

Tecken som kan tyda på en juvertumör:

  • Onormal svullnad som växer och inte försvinner
  • Knöl i armhåla eller ljumskar
  • Hårt och förstorat juver
  • Vätska eller blod från spene
  • Rodnad av juver
  • Sår vid juver som inte vill läka
  • Ojämnheter i juver

Förebygg och få hjälp

Ett förebyggande sätt att minska risken för juvertumörer är att låta kastrera sin tik, gärna så tidigt som möjligt.

Om du vill boka en tid för rådgivning eller en undersökning så hittar du din närmaste Evidensia klinik här.

 

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.