Artikel

Börja träna skotträdd hund – tips och råd inför nyårsafton

Förebyggande träning för skotträdd hund

Finns det någon skjutbana i din närhet så rasta gärna hunden på ett område kring denna men håll dig på ett sådant avstånd att hunden förblir oberörd.

CD-skiva där det ingår smällare är bra att träna med. Tänk på att man börjar med lågt ljud  och att man har den på när man själv är hemma och utför sina vardagliga sysslor. Det är viktigt att ljudet kommer från olika ställen hela tiden så flytta runt CD-spelaren i olika rum. Ställer den även utomhus så ljudet kommer därifrån, men detta då hunden blivit trygg med ljuden inomhus.

Sedan är det viktigt att man tränar ljuden på olika tider och även när det är mörkt ute. Lämna aldrig hunden ensam med CD på. Ta hjälp av någon som är erfaren av att träna med ljud-CD och lägg upp en träningsplan.

 

Sista-minuten-knep

Ofta tänker vi bara tolvslaget på nyårsafton. Men de flesta hundar utlöser sin första skotträdsla dagarna innan då det tyvärr smäller redan då. Dessa dagar är hunden kanske själv hemma då vi arbetar, storhandlar och så vidare. Därför är det viktigt att inte lämna hunden ensam hemma dagarna innan och efter nyårsafton. Kanske planera med vänner och bekanta dessa dagar så man kan hjälpas åt. Om man vet med sig att man har en skotträdd hund så kontakta veterinärklinik i god tid så kan du få hjälp med olika alternativ.

 

Råd till matte och husse

För det första: Stirra inte på hunden. Prata som vanligt ingen “tycka synd om röst”

Finns källare eller dylikt så var där runt tolvslaget. Tänk annars på att dra ner rullgardiner och se till så att hunden har en liten och mörk plats där den kan gå in och lägga sig om den vill. Det kan vara en garderob eller liknande.

Hundar regerar väldigt olika. Vissa vill ha väldigt mycket kontakt medan andra drar sig undan. Man ska finnas där runt omkring den i vilket fall som helst. Hunden ska inte lämnas ensam.

 

 

 

Träffa veterinären i mobilen

Via Min Veterinär kan du tryggt och enkelt träffa Evidensias veterinärer på en tid och plats som passar dig direkt i din mobil, surfplatta eller dator.